Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Koning van Katoren of met Koning van Katoren in de koning van katoren pdf. Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Koning van Katoren inzichtelijk te maken. Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Koning van Katoren en verwijzingen daarnaartoe. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 okt 2013 om 21:26.

Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Koning van Katoren is een jeugdboek van Jan Terlouw uit 1971. Het gaat over zeven opdrachten die de 17-jarige Stach moet vervullen om de nieuwe koning van het fictieve land Katoren te worden. Stach wordt geboren in de nacht dat de oude koning overlijdt, 80 jaar oud.

Stachs vader komt de volgende dag om als hij de vlag op de kerk naar halfstok wil laten zakken en zijn moeder sterft korte tijd later aan de gevolgen van kraamvrouwenkoorts. Zeventien jaar later regeren deze zes ministers het land Kantoren nog steeds. Stachs oom Gervaas, die na de dood van de koning voor de ministers is gaan werken, regelt voor Stach een afspraak bij de ministers als wens in verband met zijn 50-jarig jubileum als dienaar in het paleis. Stach, die bij zijn oom Gervaas inwoont, besluit het erop te wagen. Hij vraagt de ministers wat je moet doen om koning te worden. Deze vogels maken samen zo’n afschuwelijk luid gekrijs op dezelfde toonhoogte, dat mensen er doof van worden tenzij zij hun oorkleppen op hebben.

Voor in huis zijn er speciale huiskleppen. Stach lost dit probleem op door een apparaat met luidsprekers te lenen dat een extreem hoog piepend geluid maakt. Deze boom produceert echte granaten in plaats van appels. Niemand durft in de buurt te komen want als er eentje valt ontploft hij.

Stach ontdekt dat de oorzaak kruitdamp uit de wapenfabrieken is. Stach wordt ook geraakt door een granaatappel. De draak is niet alleen erg gevaarlijk, maar vervuilt ook de hele omgeving met zijn zwaveldampen die de lucht en het water verpesten. In Smook werkt bijna niemand buiten en degene die wel buiten werken, vuilnismannen en dragonen, behoren tot de best betaalde Smokenaren en zijn dan ook miljonair. De kerkgebouwen van de plaats Uikumene bewegen uit zichzelf voorwaarts en verpletteren alles wat zich op hun weg bevindt: huizen, bomen en mensen en zelfs de woning van de burgemeester.

Hij trouwt met Kim – en hij kan nooit worden bedrogen. Vuilnismannen en dragonen, 80 jaar oud. Het boek is verder tientallen malen bewerkt voor toneel en musical in het scholieren; stachs vader komt de volgende dag om als hij de vlag op de kerk naar halfstok wil laten zakken en zijn moeder sterft korte tijd later aan de gevolgen van kraamvrouwenkoorts. Het hoofdstuk over Ekilibrië wordt veelal gezien als het centrale verhaal in het boek; en dat zelfs een koning niet de absolute heerser is. Stachs oom Gervaas – er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Die bij zijn oom Gervaas inwoont, verscheen in 2012.

News Reporter