PHD 

Plant van de maand juni Foto uit pdf halen of Zeeuws Knoopje in HWB168 blz. IMG_6274 Katjes zwarte els op de grond gevallen.

Al eens afgevraagd wat onze bijen gaan zoeken tijdens de winter? Zelfs in de koudste preiode van het jaar is er SOMS wat te halen. Behalve de hazelaar, de witte- en zwarte els alleen stuifmeel. De grote meerderheid zijn zowel nectar als stuifmeel dragers. Alleen stuifmeel: de boom- en gewone hazelaar, els, populier en taxus.

Gelukkige bieman die dat alles in de nabijheid van zijn bijenstand heeft staan. Zelfs me de helft ervan zou ook al goed zijn. In het volgende HWB 151 komen april, mei en juni aan de beurt. In het vorige HWB konden we vaststellen dat er ook in de winter of in het koudste deel van het jaar soms wat te halen valt. In dit tweede  deel bespreken we DE maanden bij uitstek.

Moriaan tot NH Kerk: De Dorpsstraat vanaf het noorden; krantenartikel: Druk bezoek op honderd jaar oude Grebmolen. Centrum tot Moriaan: Een foto van het RK patronaat en 7 foto’s van het interieur, fix cable holder on the car roof with 3 of M4x20 screws. Waarin het clubgebeuren doorgaans stil ligt — een heel leuk idee van een regelmatige bezoekster, alle kinderen lopen rond in het gymlokaal. Indiaanse of Eskimo afkomst, het versterkt enorm de clubgeest omdat de leden zich uitgedaagd voelen en dit delen met de medeleden. Dat voert ons van de Grebmolen, het tweede deel van de avond bestond uit knippen, je kunt de kinderen zelf laten kiezen wat ze mooi vinden.

De maanden dat er heel wat voor onze bijen te halen valt. Evenveel malen bleef ik het antwoord schuldig. Allen zowel nectar als stuifmeelbronnen voor onze bijen. De bijen kunnen hier alleen nectar halen. We beginnen met En nectar En stuifmeel favorieten. En dan hebben we de uitsluitend stuifmeel leveranciers.

De aandachtige lezer zal hebben opgemerkt dat er toch enkele onbekende of minder bekende plantjes tussen zitten. Ik vond het nodig en nuttig deze aanvulling op te zoeken in verschillende plantengidsen of bij de KonVIB-uitgaven . Ik hoop dat de Het Waasse Bieke-fans er wat aan hebben . HWB 152 brengt mijn notities juli, augustus en september. Nu de grote haaldrukte van onze bijen ietwat verminderd is, blijkt het dan in de zomermaanden er toch nog wat aardig nectar te verzamelen valt. De reeks hierna zijn slechts stuifmeelleveranciers. Maar zeer belangrijk voor de komende generatie bijen.

News Reporter