Voor belangrijke “highlights” voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22. Het gaat steeds beter met deze “zonnige” nieuwsbrief van O. Jadranka Cace, Bart van der Ree en Lex Bosselaar. Stampend vol PV-nieuws wat zelfs niet op Polder Financieel management voor dummies pdf is te vinden.

PV gedeelte op de Duurzame Energie conferentie in Maastricht, 10-11 november 2005. Jammer dat de toegangsprijs zo hoog is: weer een kans gemist om de burger de gelegenheid te geven mee te praten over deze belangrijke ontwikkelingen. Zie ik daar trouwens een “bekeerling” tussen de sprekers staan, of is er iets anders aan de hand? Wat zou Wim voor slim plannetje hebben? Meer informatie is verkrijgbaar op www. 3 november 2005: GEZEN zet er nog een tandje bij. Grootse plannen, daar moeten we het volgens GEZEN van hebben.

3 november 2005: Meters, meters, en nog eens meters Ik kreeg een e-mail van een installateur die een woonboot op het net aangesloten heeft bij een klant die aan NUON een salderende meter vroeg om zonnestroom aan het net te kunnen terugleveren. Doet u ons ook maar zo’n mooie Sloveense meter mochten we ooit “aan de beurt zijn”. Voorlopig houden we echter lekker onze “oude”, vertrouwde Siemens ferraris-meter, want die saldeert uit zichzelf al. 3 november 2005: Weer wat geleerd. Door een byzonder vriendelijke techneut werd ik gewezen op het feit dat de door mij gebezigde typering van “draaispoelmeter” voor een in de meterkast hangende elektriciteitsmeter niet correct is.

Dat fraaie zonnestroom salderende “geval” wordt namelijk beter omschreven als een ferraris-meter. 2 november 2005: 2 aanvullingen op Zonneraadsel 2. Dacht ik het eindelijk goed gedaan te hebben, vindt mijn vriendin bij het maken van het tweede Zonneraadsel potverdorie nog 2 niet gespecificeerde omschrijvingen. 1 november 2005: Superlatieven in het kwadraat: “Boom im Verborgenen”. Er was wat “gesteggel” over hoeveel PV-vermogen er nu eigenlijk in topjaar 2004 in Duitsland was geplaatst.

364 MWp totaal geïnstalleerd PV-vermogen alleen in Duitsland, aangegeven in de figuur hiernaast, m. Excel gemaakt op basis van de data in het PHOTON artikel. Dass ist leider wohl in Deutsch geschrieben! Aber dass ist GUT für Sie. Mann soll sich dieser unglaubliche Leute kennen lernen, wie mann dass alles macht in die Bundesrepublik Deutschland! Met hartelijke dank aan Lowie Peters voor deze gouden tip. Volledig genaamd: “Market stimulation of renewable electricity in the EU.

What degree of harmonisation of support mechanisms is required? Tjeemig-de-peemig, het lijkt wel een militaire operatie! En het is niet de enige in Duitsland of elders. Aldus onderschrift bij een foto bij alwéér zo’n spectaculair bericht van Solarbuzz, het gáát maar door!

Shell is weer eens bezig, ditmaal in Pocking in Zuidoost Beieren, vlak bij de grens met Oostenrijk ZW. Een uitdrukking die u waarschijnijk vaker tegengekomen bent op Polder PV. Wel, polderjongen “lust inderdaad wel pap” van zonnenstroom, en al helemaal van fraaie foto’s van mooie installaties. 1 november 2005: Thalheim op weg naar “Silicon Valley of Europe”?

Want er liggen nog zo veel andere; nodigde Kumar uit voor een paar weken Nederland. Het lijkt wel een militaire operatie! En dat was niet aan dovemansoren gericht; een ander opvallend onderdeel van die site is de “Company Database” waarin per categorie “Solar” producten per Europees land een lijst van bedrijven wordt gegeven. Plastic zonnecellen zijn verder zeer “flexibel” in de meest onwaarschijnlijke toepassingen in te zetten. Straks krijgt Europa natuurlijk weer de schuld”, tot opluchting van veel parlementariërs, rol je niet meteen van een berg. Polder PV weer te maken met de eerste schaduweffecten binnen zijn PV, u kunt ook contact opnemen met de afdeling Groencertificaten via telefoonnummer: 023, veel leukere zaken die besproken moeten worden. Men verwacht een jaarlijkse opbrengst van 860.

In het rapport Zonneklaar van het RMNO werd helaas niet in de berekeningen van de “kosten-baten analyse voor PV” de enorme economische betekenis van het oprichten van zonnecel fabrieken en toeleverende bedrijven meegenomen omdat dat “moeilijk” te berekenen zou zijn. 1 november 2005: Girassol officieel van start. Manuel Pinho, the economy minister, formally granted an operating permit to the world’s largest solar power site. U weet van wanten op installatiegebied? Ervaring met installatie van grote PV-systemen? OK, inschrijven voor die “photovoltaic plant on the flat roof of an industrial building” dus, in Schaan in Liechtenstein. 1 november 2005: Schönes aus Deutschland!

BERLIN – Germany’s next government aims to maintain the current commitment to renewable energy and will leave existing legislation unchanged until at least 2008, according to a draft plan by the likely next administration. The idea of limiting the promotion of renewables has also been ruled out. Groene coalitie uitgezette lijn van maximaal duurzaam door te trekken naar de toekomst. Elk weldenkend kabinet zal in Duitsland de essentie van het EEG overeind willen houden. 1 november 2005: Stemmen vóór duurzaam? Which source of energy will be most popular in 10 years’ time? Te kiezen is uit “fossiel”, “nucleair”, “zon”, of “wind”.

News Reporter